Στον αέρα βρίσκονται οι εξαγωγές οστρακοειδών σε περιοχές της Θεσσαλονίκης

Στον αέρα βρίσκονται οι εξαγωγές οστρακοειδών σε περιοχές της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 9474/19.01.2011

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα από την αναστολή της λειτουργίας του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Βιοτοξινών, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα αυτής της αναστολής, είναι να κινδυνεύουν οι εξαγωγές 20.000 τόνων οστρακοειδών των περιοχών Χαλάστρας, Μηχανιώνας και Λουδία. Η έλλειψη προσωπικού του Εργαστηρίου, το οδήγησε σε αναστολή και έτσι επιβαρύνονται οι εξαγωγές οστρακοειδών 800 οικογενειών περίπου, αλλά και η βιωσιμότητα των συγκεκριμένων παραγωγών.

Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Βιοτοξινών, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και υπάγεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των οστρακοειδών που παράγονται. Η αναστολή της λειτουργίας του, λόγω έλλειψης προσωπικού, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στα οστρακοειδή, προκειμένου να προχωρήσουν οι παραγωγοί στην εξαγωγή τους. Το πρόβλημα αφορά 800 απασχολούμενους και τις οικογένειές τους, οι οποίες θα δουν την παραγωγή τους να πηγαίνει χαμένη.

Οφείλει, όσο το δυνατόν συντομότερα, το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στη στελέχωση με προσωπικό του εν λόγω Εργαστηρίου, έτσι ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα, να προχωρήσουν οι σχετικοί έλεγχοι των οστρακοειδών και να μην βρεθούν στον αέρα οι εξαγωγές οστρακοειδών και κατά συνέπεια οι παραγωγοί τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, να προβεί άμεσα στη στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Βιοτοξινών, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του, για να μην κινδυνεύσουν οι εξαγωγές οστρακοειδών και σε ποιο χρονικό διάστημα;

Απάντηση Υπουργείου